Kenkien kuivain apuna arjessa

  • 05 Jul, 2022

Kenkien kuivain auttaa vanhoja kenkiä

Suomen ilmastossa kengät kastuvat toisinaan aivan läpimäräksi, vaikka olisi kävellyt vain kaupungilla. Ei ole aivan sama, miten kengät kuivattaa, joten kenkien kuivain on näissä tilanteissa todella hyvä apuväline. Jos kenkiä ei huolellisesti kuivaa, ne alkavat haista pahalle hyvinkin nopeasti. Mielenkiintoista on, että kengät kuivuvat paremmin, jos ne ovat kyljellään. Sanomalehtipaperikin kuivaa kengät, tosin hitaasti ja paperia on vaihdettava varsinkin, jos kengät ovat läpimärät. Jotkut laittava kenkänsä kuivumaan patterin päälle, mutta se on jo hiukan huono idea. Kengät kuivuvat hyvin, mutta jos on kyseessä nahkainen jalkine, se kuivattaa nahan sekä kenkien pohjan kuviointi kärsii lämmityksessä.

Kätevä kenkien kuivain

Sanomalehteä ei välttämättä ole kotona, koska se on tulossa yhä harvinaisemmaksi, joten kenkien kuivain on hyvä hankinta. Jos tekee hyvän valinnan, voi samalla kuivata myös käsineet. Kenkien ja käsineiden kuivain on käytännöllinen retkeilijällä sekä lapsiperheissä. Erilaisia vaihtoehtoja on markkinoilla paljon, mutta erinomainen vaihtoehto on sellainen, joka ei juurikaan pidä meteliä ja hoitaa kuivaamisen vielä suhteellisen nopeasti.

Kenkien kuivaimet on suunniteltu toimivaksi siten, että ne eivät vahingoita jalkinetta millään tavoin. Jos kengissä on irtopohjalliset, niin ne tietysti kannattaa irrottaa jalkineesta ennen kuivaamista. Samalla tavoin voi poistaa irtovuoren, jos niissä on sellaiset. Kengistä on iloa paljon pidemmäksi aikaa, jos hoitaa niitä huolella ja kuivattaa ne aina käytön jälkeen. Monissa vaelluskengissä on GoreTex -pinnoite ja se säilyy pidempään hyvänä, kun kengät kuivattaa kuivaimella.

Kuivaimen käyttö on järkevää, onpa kyseessä saappaat, nahkaiset kengät tai kangaskengät. Läpimäristä nauhallisista kengistä voi myös irrottaa nauhat ja kuivattaa ne erikseen. Niistä tulee myös kuivumisen jälkeen paremmat, jos ne samassa yhteydessä pesee. Kenkien hoitaminen saattaa kuulostaa vaivalloiselta, mutta varsinkin hinnakkaiden kenkien kohdalla se on varsin järkevää.

Millaiset kuivaimet mukaan matkalle?

Sähköllä toimivat kuivaimet ovat helppoja ottaa mukaan silloin, kun tietää, että niitä on mahdollista käyttää. Luonnon helmassa ei aina ole virtaa tarjolla, joten silloin on harkittava toisenlaista mahdollisuutta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vaihtoehtona voi toimia sähköttömät kuivaimet. Ne toimivat samalla tavalla kuin sähköiset kuivaimet eli poistavat jalkineista kosteuden niin, että kenkiin ei tule pahaa hajua eivätkä sienet sekä bakteerit kasva.

Samalla, kun odottaa, että kengät kuivuvat, voi mobiililla käydä katsomassa online casino sekä sen tarjonta. Pieni yllättävä voitto voi tuoda mahdollisuuden lähteä pidemmälle vaellukselle tai päivittää varusteita seuraavaa matkaa varten. Varalaturi on käytännöllinen älypuhelinta varten. Se on yhtä tärkeä reissaajalla kuin kenkien kuivain. Jos vielä palataan takaisin sähköttömiin kuivaimiin, ne on myös kuivattava jossakin sopivassa vaiheessa. Jos sitä ei ole mahdollista tehdä heti käytön jälkeen, ne on vain työnnettävä pussiin, jolloin ne eivät kosteuta varusteita.

Kuivaimet voi kuivattaa auringossa, patterin lähellä tai jopa uunissa, mutta silloin tarkkaan seurattava käyttöohjetta. Silloin, kun on ostamassa kengän kuivaimia, on oltava myös tarkkana sen suhteen, millaisille kengille ne on tarkoitettu. Jotkut niistä on tarkoitettu esimerkiksi pyöräily-, golf- tai vastaaville kengille eli sellaisille, jotka ovat matalia. Toisen tyyppiset toimivat myös vaelluskengissä ja juuri pidempi varrellisissa jalkineissa.

Kenkien kuivain on nopeampi kuin ilmakuivaus

Vaikka ilmakuivaus on hyvin luonnollinen tapa kuivata kenkiä, se on suhteessa näihin apuvälineisiin suhteellisen hidas ratkaisu. Nahkakengät pysyvät hyvänä, jos niitä malttaa kuivattaa ja huoltaa aina niiden kastuessa. Kenkien pitääkin aina antaa kuivata rauhassa ja välttää sitä, että laittaa kosteat kengät jalkaansa sekä lähteä liikkeelle.