Kumin hoitaminen helposti

  • 19 Sep, 2022

Kumin hoitaminen oikein tuo jalkineelle pidemmän käyttöiän.

Olitpa sitten satunnainen retkeilijä tai innokas luonnossa vaeltava, on varusteiden hyvä olla kunnossa ja oikeanlaiset. Retkeilyvarusteet ovat hyvällä hoidolla pitkäikäisiä hankintoja, joten niitä on huollettava oikein ja säännöllisesti. Myös kumisaappaita sekä muita jalkineita on hyvä hoitaa huolella. Erityisesti luonnonkumi on materiaalina uusiutuva luonnonvara, joka on elastinen sekä pakkasen ja kulutuksen kestävä. Kumin heikkous on kuitenkin esimerkiksi korkeat lämpötilat, joten saappaita onkin syytä säilyttää ja huoltaa oikein.

Kumin pinta vaatii säännöllistä puhdistusta

Saappaista on hyvä pitää huolta vähintään peruspesulla. Ne pestään tasaisin väliajoin haalealla saippuavedellä ja sienellä, sillä kumiin imeytynyttä pinttymään päässyttä likaa on vaikea saada puhdistetuksi enää myöhemmin. On kuitenkin vältettävä hankaamista karkealla harjalla, sillä se saattaa vahingoittaa pintaa. Myös liuottavia pesuaineita on hyvä välttää. Saappaat kuivataan hyvin huoneenlämmössä, jotta ne kuivuvat kunnolla.

Lisäksi niille on hyvä hankkia laadukas ja täydellisesti sopiva kuminhoitoaine. Hoitoainetta on kannattaa käyttää aina, kun saappaiden pinta muuttuu himmeäksi tai tuntuu kuivalta. Hoitoaineen tehtävänä on pitää kumin pinta pidempään kiiltävänä ja likaa hylkivinä. Hoitoaine myös suojaa jalkinetta kuivumista ja halkeilua vastaan. Myös vaaleat kumipinnat pysyvät siistimmän näköisinä hoitoaineen avulla.

Oikea säilytys

Käytön ja huollon lisäksi saappaita on tärkeää säilyttää oikein. Valo ja kuumuus vahingoittavat saappaita hyvin helposti, joten ne on siirrettävä mieluummin suojaan valolta johonkin viileään paikkaan. Säilytys ulkovarastossa tai talven yli mökillä ei sen sijaan vahingoita niitä. Säilyttämisen on tapahduttava aina pystyasennossa, jotteivät ne menetä muotoaan tai mene jopa rikki. Lisäksi patterin päällä kuivaus tai lattialämpö eivät kumpikaan ole hyviä vaihtoehtoja kumisille jalkineille.