Oikea melontatekniikka kannattaa ottaa haltuun

  • 22 Oct, 2021

Oikea melontatekniikka tekee etenemisestä sujuvaa.

Melonta on erinomainen harrastus ja erittäin loistavaa treeniä koko kropalle ja etenkin ylävartalolle. Oikea melontatekniikka kannattaa harjoitella heti alussa, jotta eteneminen olisi sujuvaa ja melomisesta saisi kaiken irti. Hyvä tekniikka myös ehkäisee onnettomuuksia. Olennainen osa melontatekniikkaa on hyvä istuma-asento. Istuma-asennon tulisi olla sellainen, että koko kroppa on ryhdikkäästi ja selkä suorassa. Lantio voi kuitenkin olla rentona ja mukailla aaltojen liikkeitä. Oikeanlaisella istuma-asennolla on vaikutusta tasapainoon ja se ehkäisee mahdollisia kaatumistilanteita.

Melontatekniikka - mela ja melonta

Melasta kannattaa ottaa kiinni hieman hartioita leveämmällä otteella. Melominen tapahtuu sillä tavalla, että lapa upotetaan kokonaan veden alle. Veto lähtee varpaiden kohdalta ja päättyy melojan kylkien kohdalle.

Melontaliikkeessä tarvitaan koko vartaloa. Hartiat voi pitää rentoina ja ottaa melasta kiinni tukevasti, mutta sitä ei tarvitse kuitenkaan puristaa. Liikkeessä etenkin ylävartalo, vatsa ja selkä, tekevät töitä. Hyvässä liikkeessä koko kroppa tekee töitä.

Melominen erilaisissa sääolosuhteissa

Melontatekniikan haltuun ottaminen on tärkeää siitäkin syystä, että järvellä tai merellä sääolosuhteet voivat vaihdella joskus hyvin paljonkin. Kun oikea tekniikka on hallussa, on varmuutta meloa myös esimerkiksi tuulisemmalla säällä.

Meloessa pitää tietysti huolehtia turvallisuudesta. Oikean melontatekniikan hallitseminen ehkäisee jo hyvin monia onnettomuuksia. Myös pelastusliivit tulee tietenkin olla päällä. Mukaan melontareissulle kannattaa varata myös pientä purtavaa sekä riittävästi juomavettä. Kun valmistelut on tehty hyvin, on melominen hauskaa puuhaa ihan jokaiselle!