Pelastusliivit

  • 22 Oct, 2021

Pelastusliivit - tärkein turvavaruste veneessä

Pelastusliivit ovat veneilijän tärkein turvavaruste. Vesillä onkin pelastusliivien käyttöpakko. Lain mukaan moottoriveneissä ja yli viisi metriä pitkissä purjeveneissä tulee olla pelastautumiseen tarkoitetut liivit tai muut kelluntavaatteet jokaiselle veneessä matkustavalla. Ne ovatkin välttämätön turvavarustus vesillä liikuttaessa. Ne lisäävät oleellisesti veteen joutuneen pelastusmahdollisuuksia. Tämän lisäksi ne helpottavat ihmisen havaitsemista vedestä, joka on sekin elintärkeä ominaisuus. Liivit kannattaa valita sen mukaan millaiseen käyttöön ne tulevat. Esimerkiksi purjehdukseen on suunniteltu omanlaisiaan liivejä. Toisaalta modernit liivit sopivat keveyden ja mukavuutensa ansiosta melkein millaiseen käyttötarkoitukseen tahansa.

Voit tilata pelastusliivit netistä, samoin kuin teltat ja muut retkeilytarvikkeet. Pelastusliiveissä on koko ja pituusluokitukset, eli kunhan vaan tiedät pituutesi ja painosi, niin osaat valita itsellesi oikeanlaiset liivit.

Pelastusliivit - millaiset kannattaa valita?

Alan verkkokauppojen valikoimista löytyy kolmenlaisia vaihtoehtoja: perinteiset pelastusliivit, paukkuliivit tai kelluntavaatteet. Paukkuliivit eivät vie niin paljon tilaa ja ne ovatkin siinä mielessä käteviä ja huomaamattomia, niitä tosin pitää muistaa huoltaa säännöllisesti. Lisäksi valikoimissa ovat pelastusliivit lapselle ja koirien pelastusliivit

Pelastusliivejä valittaessa kannattaa huolella katsella erilaisia vaihtoehtoja. Tuotetiedoista näet liivin ominaisuudet ja mikä on niille paras käyttötarkoitus. Pelastusliivit ovat erilaisilla turvaluokituksilla, joista on tarkemmin kerrottu tuotetiedoissa. Paukkuliivit täyttyvät ilmalla veden varaan joutuessa. Kannattaa varmistaa että niissä on automaattilaukaisin. Kelluntahaalarit ovat suosittuja varsinkin talviaikaan kalastavien keskuudessa.

Tilaa pelastustarvikkeet netistä

Pelastusliivien käyttöpakko tarkoittaa, että pelastusliivit ovat välttämätön hankinta, jos harrastat veneilyä. Pelastusliivit ja muut veneilytarvikkeet saat tilattua kätevästi netistä. Netissä tilaamisessa on se hyvä puoli, että voit rauhassa katsella kotikoneellasi tuotteita ja vertailla hintoja. Veneilyalan verkkokaupoissa on kattavat valikoimat ja monesti edulliset hinnat verrattuna veneilyalan myymälöihin. Tuotteet ovat monesti myös samoja. Venetarvikkeita hankkiessa kannattaakin ostaa tunnettuja ja hyväksi havaittuja merkkejä. Oli sitten kyse liiveistä tai muista tarvikkeista.

Veneilyssä tärkeää on huoltaa välineitä säännöllisin väliajoin tai ainakin tarkastaa, että kaikki perusasiat toimivat ennen kuin vesille lähdetään. Liivien kohdalla on tärkeää pukea ne ohjeiden mukaan päälle ja kiinnittää ne kunnolla. Pahimmassa tapauksessa huonosti puettu pelastusliivi on hengenvaarallinen tosipaikan tullessa. Vesillä kannattaa olla varovainen. Silloin on myös helpompi nauttia tunnelmasta, kun kaikki turvallisuusseikat on huomioitu.