Vaellusreitit Suomessa

  • 22 Oct, 2021
Vaeltaminen on hieno harrastus.

Vaeltaminen on hieno harrastus. Suomen vaellusreitit ovat eri mittaisia ja sopivat eri tasoisille vaeltajille. Monen suosikki, Karhunkierros, löytyy Oulangan kansallispuiston maisemista. Se on huimat 80 kilometriä pitkä. Reitin varrelta löytyy useita kivoja autiotupia, joten reitti sopii erinomaisesti kaiken tasoisille vaeltajille. Toinen suosittu vaellusreitti on Hetta-Pallas. Se kulkee upeassa tunturimaisemassa, jota voi ihailla vaelluksen lomassa. Tämä reitti on 55 kilometriä pitkä ja senkin varrella on useita autiotupia. Mikäli reitillä tekee mieli saunoa, niin sekin onnistuu Hannukurun tuvilla reitin puolivälissä.

Vaellusreitit - lyhyet reitit

Nuuksion Haukankierros on lyhyt, mutta erittäin suosittu reitti. Sen pituus on neljä kilometriä. Tällä kauniilla reitillä viihtyy koko perhe. Haukankierroksella liikkuminen onnistuu hyvin myös lenkkareissa. Eväät voi pysähtyä nauttimaan Mustalammen rannalla.

Erinomaisia ja kauniita vaellusreittejä löytyy myös Etelä-Konneveden kansallispuistosta Rautalammilta. Suosituin reiteistä on lyhyt Kalajan kierros, joka on neljä kilometriä pitkä. Hieman pidempää päiväreittiä kaipaava voi suunnata 14 kilometrin mittaiselle Kolmen vuoren kierrokselle.

Vaeltaminen

Haastavampia reittejä hakeva suuntaa Haltin vaellukselle. Reitti alkaa Kilpisjärveltä ja on huimat 110 kilometriä pitkä. Reitin puolivälissä käydään Haltin huipulla. Tähän reittiin kannattaa varustautua hyvin ja varata riittävästi aikaa.

Moni vaellusreitti edellyttää yöpymistä reitin varrella yhden tai useamman yön ajan. Sen vuoksi kannattaa pakata vaeltajille mukaan laadukkaat teltat ja makuupussit. Myös muonaa tulisi olla riittävästi mukana sekä ruoan valmistukseen tarvittavat välineet. Kun tarvikkeet ovat kunnossa, tulee levähdyshetkistä entistä antoisampia.