Vedenpitävä ulkoilutakki veneilyyn

  • 08 Dec, 2021

Vedenpitävä ulkoilutakki sopii kalastukseen ja veneilyyn.

Millainen on hyvä vedenpitävä ulkoilutakki? Sen tehtävä on suojata sinut sekä tuulelta että vedeltä. Suuri plussa on myöskin se, että tällaisessa takissa on hengittävät kalvomateriaalit, jolloin niistä tulee huomattavasti mukavampia kuin esimerkiksi entisajan sadetakit. Kevyillä kuoritakeilla on hyvä lenkkeillä, mutta keskipaksut sopivat hyvin myös veneilyyn, kunhan pitää alakerroksissa riittävästi lämpimiä vaatteita. Kuoritakit ovatkin nousseet hyvin monipuolisiksi vuosien varrella niiden monikäyttöisyyden takia. Ne ovat mukavia päällä, mutta suojaavat myös sateelta.

Vuorellinen vedenpitävä ulkoilutakki vai ilman vuorta?

Jokaisen kuoritakin sisäpinnasta löytyy jonkinlainen vuori. Toisinaan se on erillinen kangas- tai verkkovuori ja joskus takin kalvomateriaaliin laminoitu ohuempi kerros. Vuori suojaa kalvoa, joka on varsin ohut sekä vahingoittuu suhteellisen helposti. Ne takit, missä on kangas- tai verkkovuori ovat yleensä mukavampia ja pehmoisempia pitää päällä. Joten veneilyssä se toimii paremmin. Sen sijaan kolmikerroksiset takit ovat parhaimpia talvella pakkasella, jolloin kosteus joskus jäätyy takin sisäosiin.

Sateella voi huomata sen, että vesipisarat helmeilevät takin pinnalla. Se tarkoittaa, että kuoritakki on kyllästetty ja kalvo taistelee vettä vastaan vasta, kun pintakerros päästää vettä lävitsensä. Mitä enemmän takkia käyttää ja pesee, myös kylläste kuluu takista pois. Tosin kyllästeaineita on saatavissa ja niitä voi suihkuttaa takin pintaan. Kyllästeen suihkutuksen jälkeen se kannattaa aktivoida pitämällä takkia esimerkiksi saunan lämmössä.

Pesu kuuluu kuoritakille

Kuoritakkia pitää ehdottomasti pestä. Ihosta erittyy aina rasvaa ja hiki on myös mineraali, jolla on tapa tukkia kalvon pienet huokoset. Se tarkoittaa sitä, että takissa oleva hengittävyys heikkenee huomattavasti. Tärkeää on myös, että tällainen takki pestään aina oikein päin eikä käännetä nurin päin. Pesuaineen kanssa pitää olla myös tarkkana ja käyttää vain nestemäistä ainetta. Vielä parempi on, jos hankit kalvotakille tarkoitettua pesuainetta.